magdagesler

PRZEPIS NA SAŁATKE LODOWĄ

SKŁADNIKI:

  • pół sałaty lodowej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki poszatkowanego koperku
  • sól
  • pieprz

 

 Sałatka lodowa

PRZYGOTOWANIE:

1. Sałatę dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny (do rozpuszczenia cukru). Dodajemy do tego sałatę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy koperkiem, mieszamy.

 

 

 

PIZZA Z GRUSZKĄ I SEREM ROQUEFORT PODAWANA Z RUKOLĄ:

SKŁADNIKI:

  • rukola – 60 g
  • śmietana – 200 g
  • gruszki – 500 g
  • sól
  • pieprz
  • masło – 1-2 łyżki
  • ser roquefort – 175 g

 

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 220°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIZZĘ

Ciasto na pizzę przygotowujemy według przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/ciasto-na-pizze

KROK 2: SOS Z RUKOLĄ

Rukolę myjemy, osuszamy. 50 g rukoli grubo siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy cienką warstwą na ciastach do pizzy.

KROK 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PIZZY

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy na gorącym maśle przez około 1 minutę z każdej strony. Układamy na pizzach. Ser roquefort rozkruszamy i równomiernie posypujemy nim gruszki. Pizze piecemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12-15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą rukolą.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl