PRZEPIS NA SAŁATKE LODOWĄ
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
1. Sałatę dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny (do rozpuszczenia cukru). Dodajemy do tego sałatę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy koperkiem, mieszamy.
Ciasto na pizzę przygotowujemy według przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/ciasto-na-pizze
Rukolę myjemy, osuszamy. 50 g rukoli grubo siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy cienką warstwą na ciastach do pizzy.
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy na gorącym maśle przez około 1 minutę z każdej strony. Układamy na pizzach. Ser roquefort rozkruszamy i równomiernie posypujemy nim gruszki. Pizze piecemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12-15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą rukolą.